Ekologiczna wędrówka po Włoszech w ramach projektu Erasmus

Wpisane przez: p. K. Rygiel-Hałucha, p. A. Zajdel
Odsłony: 79

Zajcia ekologiczne nad rzekUczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 14 z Oddziałami Sportowymi i Integracyjnymi w Krośnie realizują projekt Erasmus+ „Responsible Nature Explorers”. Celem tego projektu jest motywowanie uczniów do działań proekologicznych (oszczędzanie energii i zmniejszanie śladu węglowego), wdrażanie młodych ludzi do przebywania na łonie natury, poznanie piękna przyrody swojego kraju oraz krajów partnerskich, ochrona najbliższego środowiska, a także doskonalenie umiejętności językowych i świadomości międzykulturowej wszystkich uczestników.

W związku z tym od 4 do 8 kwietnia 2022 r. w mieście Sassuolo we Włoszech odbyła się druga mobilność projektowa. Grupa czterech nauczycieli wraz z pięciorgiem uczniów z naszej szkoły wyruszyła do Włoch do pięknego miasta w północnej części kraju, szczególnie znanej ze swojego klubu piłkarskiego, ale też dobrze rozwiniętego przemysłu odzieżowego i ceramicznego. Uczniowie zostali bardzo miło przyjęci przez włoskie rodziny, zapewniające im pobyt oraz wiele różnorodnych atrakcji.

Tydzień pełen różnorodnych działań na rzecz ochrony przyrody zorganizowała Szkoła Istituto Comprensivo Sassuolo 4 Ovest w Sassuolo.

Wszyscy uczniowie i nauczyciele z krajów partnerskich, takich jak: Portugalia (ESAG - Chaves), Włochy (Sassuolo), Grecja (Efxinoupolis), Polska (Krosno) i Niemiec (Frankenberg) byli zaangażowani w różne akcje edukacyjne dotyczące ochrony środowiska, m.in. w konkurencję - marsz na orientację w parku Castelo de Montegibbio, 10 km marsz w regionalnym Parku dei Sassidi Roccamalatina, eksplorację geologiczną w Regionalnym Rezerwacie Przyrody Salse di Nirano (błotne wulkany), sadzenie drzew i rodzimej flory w przyszkolnym ogródku, uprawianie sportów na świeżym powietrzu (strzelanie z łuku, gry na świeżym powietrzu), poszukiwanie w mieście skarbów i starych architektonicznie budynków, wizyta w Pałacu Księcia w Sassuolo i na Placu Garibaldi, a także w Museum Ferrari w Maranello. Mieliśmy również możliwość zwiedzenia miejsca, w którym produkuje się znany na cały świat modeński ocet balsamiczny, a także posmakowania włoskich przysmaków między innymi: gnoccofritto, tortellini, tigelle, lasagne.

Wszyscy uczestnicy mogli zacieśnić przyjaźnie, podszlifować język angielski oraz poznać kulturę, zwyczaje, a także piękną włoską przyrodę.

foto1

Przewiń na górę